Tisztelt Páciensünk! Bizonyára Ön is észrevette, hogy az utóbbi időben a rendelőnkben végzett fogszakorvosi beavatkozások legtöbbjének neve után szerepel a LEGE ARTIS kifejezés, vagy a fenti embléma. A latin eredetű szóösszetétel ’a művészet szabályai szerint’, ’szabályszerűen’, ’annak rendje és módja szerint’ jelentéssel bír. Én leginkább azt mondanám: “ahogy a nagy könyvben meg van írva”.

A fogorvoslásban ez konkrétan azt jelenti, hogy az összes fogorvosi beavatkozásnak (a szűrővizsgálattól egászen a fogbeültetésig) van egy olyan, általánosan (értsd: a szakma kiemelkedő tekintélyei, egyetemi “fellegvárai” által) elfogadott, helyesnek és követendőnek ítélt módja, melyre kompromisszumoktól mentesen el lehet mondani, hogy megfelel az orvostudomány mai állása szerinti legmagasabb elvárásoknak. Ezen követelmények természetesen időről időre (hozzáteszem: napjainkban egyre gyorsuló mértékben) változnak – a mérce egyre magasabbra kerül.

Ha egy adott beavatkozás esetében pontokba foglaljuk, hogy konkrétan mit jelent az “orvostudomány mai állása szerinti legmagasabb elvárás”, akkor kapunk egy hosszú listát, amely felsorolja a szükséges munkafázisokat, alkalmazandó anyagokat. Ha egy kezelés ezen lista pontjainak 98%-ban megfelel, akkor jogosult a jelzés viselésére. Példának okáért egy 2 felszínű, VI. generációs tömés esetében (feltételezve, hogy a készítendő tömés egyik felszíne az egyik szomszédos fog felé néz, nem terjed az ínyszél alá, viszont mélységében megközelíti a fogbélüreget) 66 szigorúan (kivitelében és a felhasználható anyagokban egyaránt) meghatározott munkafázisra van szükség.

Büszkén mondhatjuk, hogy rendelőnkben – egyetlen kivétellel – minden beavatkozás megfelel ezeknek a szigorú követelményeknek, és jogosult az embléma viselésére. Az egyetlen kivétel a költségkímélő alternatívaként választható IV. generációs tömés, amely hazai viszonylatban még mindíg nagyon jónak számít. (Ezzel – közkívánatra – megoldást kínálunk azon kedves pácienseinknek, akik fogaik helyrehozatalára kifejezetten olcsó megoldást keresnek, ugyanakkor nem elégednének meg a hazánkban még legelterjedtebben használt II. és III. generációs, miden tekintetben elavult – sőt egyes esetekben egészségkárosító hatású – fényrekötő tömésekkel, vagy a még korszerűtlenebb egyéb [nem fényrekötő, amalgám stb.] megoldásokkal.)

A fentiekből persze az is látszik, hogy a LEGE ARTIS minőségnek van egy nem túl vészes, de mégis érezhető költségvonzata. Hiszen a pontokban előírt munkafázisok következetes betartása munkaidő-felhasználással jár, az előírt (legkorszerűbb) anyagok alkalmazása pedig az anyagköltséget növeli. De a páciensek számára – és ezt követéses vizsgálatok egyértelműen bizonyították – hosszú távon megtakarítást jelent. Ugyanis – az átlag lakosság fogromlási indexét 100%-nak véve – egy, a miénkhez hasonló minősítésű CDCS(komplex fogszakorvosi gondozási rendszer)-ben következetesen résztvevő páciens fogromlási indexe mindössze 5%, tehát 20-szor alacsonyabb!


 
 

Kérdése van, esetleg bejelentkezne?

Vegye fel velünk a kapcsolatot most!


  +36 20 329-5437   hollywoodmedical@gmail.com   További elérhetőségek