Az alábbi eset 1-2 évvel ezelőtt a valóságban megtörtént:

Fiatal, női páciensünk már évek óta járt hozzánk. Komoly problémái nem voltak a fogaival. Rendszeresen, nagyjából betartva a 3 hónapot eljárt az ellenőrző vizsgálatokra, és időnként egy-egy tömést kellett készíteni neki. Aztán váratlanul jött anyagi problémái miatt két évre egy másik, feltűnően alacsony árszínvonalú rendelőbe kellet járnia. Ezen időszak alatt egy nem túl nagy, fogközi szuvasodása keletkezett a bal alsó 7-es fogának az előtte lévő fog felé néző felszínén, melyet ott be is tömtek. A páciensnek eleinte ugyan voltak aggályai amiatt, hogy a fogszínű tömés feltűnően rövid idő alatt készült el, és meglepően keveset fizetett érte. Később azonban megnyugodott, mert a tükörben a tömés pontosan olyannak tűnt, mint bármelyik korábbi fogszínű tömése.

Anyagi szempontból nehéz életszakaszának végetértével aztán visszatért a mi rendelőnkbe, és beszámolt fogászati élettörténetének alakulásáról, valamint felkért egy kontrolvizsgálatra. A vizsgálat alkalmával a kérdéses tömés - első rápillantásra - még számomra is rendben lévőnek tűnt. Tüzetesebben megvizsgálva azonban a tömés fogközi-ínyszéli részeit kiderült, hogy egy úgynevezett iatrogen, tulajdonképpen egészségkárosító töméssel állunk szemben. Ezután már nem volt nehéz észrevenni a rossz tömés következtében kialakult súlyos fogágygyulladást, amely ezen formájában a bal alsó 6-os, 7-es fog között zajlott, de enyhébb mértékbe ráterjedt a szájüreg távolabbi területeire is. A páciens mindebből semmit sem vett észre, ami nem meglepő, hiszen a fogágybetegség tipikusan alattomos betegség, mely idült lefolyása alatt kevés érezhető tünetet produkál.

A helyzetet súlyosbította, hogy a gyulladás következtében a két fog gyökere közötti csont elpusztult, amit a később kért röntgenfelvéte is igazolt. (Bár a csontállomány hiányát tapintással is lehetett érzékelni, valamint a két szomszédos fog mozgathatósága is erre utalt.) Ez az állapot – azon kívül, hogy maradandó egészségkárosodás – fogászati gócnak számít, ami az egész szervezet egészségét veszélyezteti.

Páciensünk azóta számtalan kezelésen vett részt nálunk ezzel az egy, de igen nehezen kezelhető problémájával, és mostanra – szerencsére – sikerült eljutnunk oda, hogy megszüntettük a fogágybetegségét. Az állkapcsában keletkezett jelentős csontveszteség, amit korábban mint „maradandó egészségkárosodást” említettem persze sajnos még mindig ott van. Szerencsére azonban a modern orvostudomány már erre is kínál megoldást: most, hogy páciensünk eljutott a teljes és tartós gyulladásmentes állapotba, lehetőségünk van a csonthiányt természetes csontpótló beültetésével eltüntetni, és ezzel a szó teljes értelmében helyreállítani az eredeti állapotot.
Kérdése van, esetleg bejelentkezne?

Vegye fel velünk a kapcsolatot most!


  +36 20 329-5437   hollywoodmedical@gmail.com   További elérhetőségek