44 éves férfibeteg esete:

 

"Kb. 10 évvel ezelőtt vettem észre először, hogy ha fogmosásnál a fogkefe az ínyemet is megdörzsöli, akkor az elkezd vérezni. Hamar megtanultam úgy tartani a kefét, hogy ez még ez véletlenül se következzen be, valamint drága, és csodákat ígérő szájöblítőket kezdtem használni (talán még olyan is volt közöttük, amelyiket egy ismerősöm küldött rendszeresen Amerikából),  és akkor azt hittem, ezzel meg is oldottam a problémát. Némi kétségem ugyan maradt, de mivel rendszeresen jártam régi fogorvosomhoz, és ő sem tett említést bármilyen új problémáról, végül is megnyugodtam. Sőt meg is lettem dicsérve, hogy évről évre egyre kevesebb rossz fogam van..

Az utóbbi 3-4 évben kezdtem érezni, hogy valami baj van velem: Érezhetően csökkent a fizikai állóképességem, a háziorvosom magas vérnyomást állapított meg nálam, amire állandó gyógyszert is kell szednem, bár sokszor előfordul, hogy elfelejtem bevenni. Egyre szétszórtabb, feledékenyebb lettem, de ezt betudtam az életkorom előrehaladásának. Utóbbi  „kezelését” magam végeztem mindenféle, recept nélkül kapható csodaszerrel, de nem sok sikerrel.

A legkínosabb részéről az egésznek még most is nehezen beszélek: Agglegény vagyok. A szex központi része az életemnek – mindig is büszke voltam hódításaimra, gáláns kalandjaimra. Úgy terveztem, majd ha szexuális szempontból kiéltem magam, úgy kb. 40 és 50 éves korom között majd megállapodok, egy nálam jóval fiatalabb bombázó oldalán. Az élet azonban keresztülhúzta számításaimat: az utóbbi években mind a hódítás, min a szex egyre nehezebben megy. Merevedési zavar, és egyéb problémák jellemzik a szexuális életemet.

Az utolsó csepp a pohárban az volt, mikor egy „szép” reggelen észrevettem, hogy – ha ugyan csak kismértékben is, de  mozgathatóvá váltak a fogaim. Nosza: rémült rohanás az akkori fogorvosomhoz – mire ott hideg zuhany: sajnos alkati dologról van szó, és jobb, ha megbarátkozom a gondolattal, hogy a következő évtized a fogaim fokozatos elvesztésével fog telni. De ne csüggedjek: remek kivehető protéziseket kapok majd akkor. Visszaemlékeztem, hogy apám és nagyapám sorsa is hasonlóképpen alakult annyi idős korukban, mint most én vagyok. Az elkeseredésem ennél nagyobb már nem is lehetett volna

Az életem ezután egyre lefelé csúszott: a megszaporodott magányos estéimen sokszor többet ittam a kelleténél, a munkahelyi teljesítményem is csökkent, és egyre több konfliktust halmoztam fel a környezetemben lévő emberekkel.

A nagy változást tulajdonképpen a véletlennek köszönhetem: az egyik haverom barátnője járt egy fogászatra, ahol valami, általam még ismeretlen KTPD elnevezésű kezeléssel sikerült megállítani a foglazulását. Elmentem egy úgynevezett alapvizsgálatra, ahol rögtön sokkal többet tudtam meg az állapotomról: Megtudtam, hogy kb. 10 éve szenvedhetek fogágybetegségben (parodontitis), melyen csak rontottam annak idején, mikor kímélni kezdtem a fogkefe érintésétől vérző fogínyemet. Kiderült az is, hogy – önhibámon kívül – elhanyagolt betegségem, melynek én tulajdonképpen semmilyen közvetlen tünetét (fájdalmat, vagy bármi mást) nem észleltem, mostanra már komoly károsodásokat okozott: jelentős mennyiségű csont pusztult el a fogaim körül. Ami viszont valóban meglepett, hogy ijesztő általános tüneteim is valószínűleg ennek a fogászati gócnak a következményei.

Persze azt végképp nem értettem, hogy korábbi fogorvosom miért is nem vette észre ezt az állapotot, pedig elegáns, belvárosi rendelőbe jártam. Sőt az üzemi fogorvos a szűrővizsgálatokon is mindig csak megdicsért, hogy nincs lyukas fogam.

Azóta fél év telt el. Rendszeresen – ha tehetem, hetente többször is – járok az előírt kezelésekre. Többségében az igen ügyes kezű, kedves (és nem utolsó sorban roppant csinos) dentálhigénikus hölgyhöz, illetve néhány kezelésre a doktor úrhoz is. Az életem végre kezd a régi kerékvágásba visszazökkenni. Szellemi, fizikai, szexuális képességeim normalizálódtak, és az emberekkel is sikerül ugyanolyan könnyeden derűs és jó kapcsolatot kialakítani, mint régebben.

Hamarosan – és ezt várom a legjobban – eljutunk egy olyan stabil szintre, amikor a doktor úr elkezdi a helyreállító műtéteket: ami gyakorlatilag annyit tesz, hogy az elmúlt évek során elpusztul csontot úgynevezett csontpótló anyag beültetésével visszaépíti."

 
Kérdése van, esetleg bejelentkezne?

Vegye fel velünk a kapcsolatot most!


  +36 20 329-5437   hollywoodmedical@gmail.com   További elérhetőségek