Amikor az orvostudomány használni kezdte az antibiotikumokat, és a védőoltásokat – újabb és újabb fertőző betegségeket győzve le –, úgy tűnt, hogy ezek a betegségek nem jelentenek számunkra további problémát. Az utóbbi évek azonban rácáfoltak a kezdeti lelkesedésre. Bár a gyógyszergyárak évről évre korszerűbbnél korszerűbb antibiotikumokat állítanak elő, viszont ezzel párhuzamosan egyre több rezisztens (antibiotikumoknak ellenálló) baktérium törzs alakul ki. Bár az utóbbi években már sikerült előállítani egy-két valódi vírusellenes szert, egyre több új, veszélyes vírus üti fel a fejét (pl.: az AIDS rettegett kórokozója a HIV), illetve régebben is ismert vírusok tömeges elterjedéssel fenyegetnek (pl.: Hepatitis B). Bár a kötelező védőoltások bevezetésével számos fertőző betegléget lehetett legyőzni (mint pl. a járványos gyermek bénulást), illetve teljesen eradikálni (kiirtani a földről), mint pl. a himlőt, sok rettegett betegség, köztük az AIDS ellen a mai napig sincs oltóanyag. (Arról nem is beszélve, hogy a Hepatitis B vírus ellen hiába rendelkezünk kitűnő oltóanyaggal, azt Magyarországon – valószínűleg anyagi szempontok miatt – nem adják kötelező jelleggel.)

A fentiekből kitűnik, hogy az életünk minden területén ránk leselkedő fertőzéssel szemben a legeredményesebb védekezés a megelőzés: azaz a fertőzésvédelmi, un. higiénés rendszabályok betartása. Nincs ez másként a fogorvosi rendelőkben sem, sőt a munka jellegéből adódóan (hiszen testnedvekkel, vérrel dolgozunk) itt még nagyobb elővigyázatosság szükséges.

Sajnos az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy hazánkban – általában anyagi indokokra hivatkozva – sok fogászati rendelőben (és voltak köztük drága magán rendelők is) még a legelemibb fertőzésvédelmi rendszabályokat sem tartották be. Habár azzal mi is tisztában vagyunk, hogy a megfelelő fogorvosi higiéné hihetetlenül pénz és idő igényes, az utóbbi álláspontot mereven elutasítjuk és az orvosi esküvel összeegyeztethetetlennek találjuk.

E témával kapcsolatos alapelvünk tehát az, hogy soha, semmilyen körülmények között sem megengedhető, hogy egy fogorvosi páciens a kezelés alkalmával bármilyen fertőzést kapjon, akár valamelyik korábbi pácienstől, akár az egészségügyi személyzet valamelyik tagjától. Vonatkozik ez egy banális náthára éppúgy, mint egy HIV fertőzésre.

  • DASD (Double Action Surface Desinfection – kettős hatású felület fertőtlenítési eljárás) alkalmazása minden kezelés után, mellyel fertőtlenítjük az összes olyan felületet, amely a beavatkozás során közvetlenül, vagy közvetve (az orvos keze által) a beteg testnedveivel szennyeződhetett.
  • Négy fázisú fertőtlenítési eljárás a szövet közé nem hatoló kézi műszerek számára.
  • A szövet közé hatoló műszerek (fogók, implantációs műszerek, stb.) öt fázisú sterilizálási eljáráson mennek keresztül.
  • Kizárólag egyszer használatos, garantáltan steril és pirogén mentes injekciós tűk és fecskendők használata.
  • Csak megbízható forrásból származó garantáltan steril és pirogén mentes injekciós oldatok használata.
  • Nem csak az ÁNTSZ (Állami Népegészségügyi És Tisztiorvosi Szolgálat) előírásait és javaslatait, hanem az ADA (American Dental Assotiation – Amerikai Fogorvosok Szövetsége) nemzetközileg is mértékadó higiénés elveit is betartjuk.
  • A rendelőben folyó munka megszervezésében az ún. zóna elvet alkalmazzuk. (Ez lényegében jól elkülönülő különböző tisztasági szintű zónák kijelölésével fokozza a fertőzésvédelem biztonságát.
  • Rendelési időn kívül UV sugárzás segítségével érjük el a helység levegőjének csírátlanítását, s tovább növeljük ezzel a felületi fertőtlenítés biztonságát.

 
 

Kérdése van, esetleg bejelentkezne?

Vegye fel velünk a kapcsolatot most!


  +36 20 329-5437   hollywoodmedical@gmail.com   További elérhetőségek